Recensies

Nuada - The Dolmen

Als ik inschat dat de meeste mensen 50% van hun muziek luisteren als ze onderweg zijn, kan daar altijd een roadtrip-album bij. Vooral duistere avonturiers en rockharten zullen Nuada aan hun menulijst willen toevoegen.

De intro-minuten klinken als een opkomende musical en het cliche wat ik toch ga noemen en wat al honderd keer gezegd is: de Bowie invloeden in Taloch’s stem. Alsof je midden in een nieuwe versie van Labyrinth valt. Daarna stap je in the Dolmenbus die The Gaffa heet voor een trip naar een vampirisch onguur oord. Iedereen die True Blood heeft gezien kent dat sinistere gevoel wat country- en cajun-invloeden sindsdien met zich meedragen. Devil’s a cheapster borduurt daar op voort, gevolgd door een paar songs waar we Live al kennis mee mochten maken, beginnende met I’m Alone.

Het album doet zijn naam eer aan, want ondanks alle duistere aspecten hoor ik inderdaad ook de Zon. Een zonnegod als je wil. Godless, een van de protestsongs op dit album, is in een...

Lon Snow | 06 april 2017 | Reacties
Fantastic Beasts and Where to Find Them

Film nummer 9 in het Harry Potter universum komt op 29 maart uit in verschillende DVD en Blu-ray edities, tijd om er en paar meningen over te spuien! Na de lees meer een review van de film, en instructies over hoe je een exemplaar kunt winnen.

Fantastic Beasts and Where to Find Them is het eerste deel in een nieuwe film-reeks in het Harry Potter universum en gaat over het ontstaan van het gelijknamige lesboek dat Harry Potter op Zweinstein gebruikt. Naast de film bevatten de DVD en Blu-ray ook diverse extra's die dieper in gaan op het maken van de film en op de personages en dieren die in de film voorkomen.

Tijd voor de review: Let op, bevat SPOILERS, maar kom op, je hebt deze film toch al gezien.

Film nummer 9. En iedereen weet dat de negende altijd de beste van de serie is. Fast and even Furiouser, Godfather IX, Terminator Origins. Deze keer hebben ze in plaats...

Guido | 29 maart 2017 | Reacties
Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction?

Heb jij er weleens over nagedacht om fantasy of sciencefiction te gaan schrijven? Of ben je er al mee bezig? Of heb je het geprobeerd, maar lukte het niet?

Waarschijnlijk heb je dan wel wat aan het boek “Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction?”. Dit is het eerste Nederlandstalige boek dat volledig over het schrijven van fantasy en sciencefiction gaat. Het is geschreven door Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande en wordt uitgegeven door Atlas Contact.

Martijn en Debbie zijn redacteur van de site...

Ivo | 22 oktober 2015 | Reacties
Shireen - Unmarked

Shireen is een aparte band die ik inmiddels tweemaal op de bekende festivals heb gezien. Nu na, een jaar hebben wij hun eerste EP “Unmarked” ontvangen op de Bastaard redactie. Met plezier heb ik geluisterd naar de drie nummers die erop staan. Shireen is een mix van  folk, rock, prog en pop muziek.

Het eerste nummer “Unmarked” is een lekker nummer om de EP mee te beginnen. Het geeft meteen het geluid van Shireen weer. De dromerige stem van Annicke wordt vergezeld met de slaggitaar van Thomas en een opzwepende percussie van Marijn.

Met het nummer “Reach of Man” wordt de melancholische toon meteen gezet door de cello van Sophie. Annicke geeft hier tijdens het refrein nog een extra draai aan met haar hoge stem.

Wat volgens mij wel het hoogtepunt is, is het nummer “Birdflight”. Daarin wordt een stukje wanhoop gevarieerd met een gevoel dat alles wel goed komt. In dit nummer komt het...

Daniel | 07 juli 2014 | Reacties
Riven: Full Moon - Dark Moon - Jyoti Verhoeff

Het is zaterdag 3 mei 2014. Op uitnodiging van Jyoti Verhoeff begeef ik me naar Wisseloord Studio's waar ik een exclusieve luister preview van het nieuwe dubbelalbum Riven ga bijwonen.  Een klein intiem gezelschap verzamelt zich eerst voor een rondleiding. Sound-engineer en muzikant Fieke van den Hurk neemt ons mee door de diverse studio's die kruisen aan een lange sfeervolle gang.  Zo mogen we onder andere de rode, blauwe, gele en groene kamer van binnen bekijken en beginnen we in de rode waar de masteringsprocessen van Darcy Proper (Grammy-genomineerd mastering engineer) plaatsvinden.

In de gele kamer wordt nog veel met analoog materiaal gewerkt, zo staat er een ouderwetse 8-sporen tape-recorder. Naast alle apparatuur en design in architectuur...

Lon Snow | 11 mei 2014 | Reacties
JYOTI VERHOEFF

Foto: Willem Schalekamp

Het spannende moment voor Jyoti Verhoeff en Maya Fridman.

Jyoti Verhoeff en Maya Fridman; dit duo scheen zomaar op te duiken vanuit het niets. De EP Phoenix is voor mij een van de meest gedraaide albums van het jaar en ik hoop dat de lezers en luisteraars me mijn hyper in dit interview dan ook vergeven als fan.

Het was een spannende avond, de spannendste. Voor het concert aan zei ik tegen Maya dat ze voor mij het cello-talent in Nederland is, waarop ze immer nederig antwoord “i'm just a student”. En hoewel Jyoti en Maya de Grote Prijs voor hun categorie Singer-songwriter niet gewonnen hebben, won Maya de prijs voor Beste Muzikant. Eigenlijk wonnen ze deze prijs allebei een beetje. Geheel terecht en dit was nog maar het begin. We gaan in de toekomst veel van dit magische duo horen.

Zaterdagavond, Paradiso Amsterdam. Ik kom net uit de behaaglijke MidwinterFair in het Archeon maar qua muzikale input ligt het wel een...

Lon Snow | 11 december 2013 | Reacties
Sowulo

Sowulo, de rune van de zonnekracht. De band brengt ons de avond van 26 oktober een ware traktatie. Met Finvarra en Cesair in het voorprogramma, wat ik heb moeten missen door een eigen optreden. Sowulo staat vanavond centraal en dit is hun 3e concert. Perfecte timing na een avond Wardruna, zodat we helemaal in dezelfde sferen kunnen blijven. (foto: Don Bakhuizen)

Waar Wardruna de runes vertaald in muziek, doet Sowulo dit met de jaarfeesten waarvan er 8 in onze seizoenscyclus voorkomen; pagans leiden een feestend bestaan. Voordat de christenen hier kwamen huishouden, werden deze feesten door onze voorouders gevierd en zo was men onlosmakelijk verbonden met de natuur. Natuurlijk zijn we dat nog steeds , alleen zijn de meesten dat vergeten. Er wordt immers geen reclame voor gemaakt. Ondanks 8 jaarfeesten bevat Alvenrad, de titel van het eerste Sowulo album, 13 nummers. Want 'winter' 'spring', 'summer',  'autumn'...

Lon Snow | 07 november 2013 | Reacties
Wardruna 013

013. De Dommelsch-zaal vol stoeltjes; ooit meegemaakt? Voor mij was deze plek door de jaren heen hét rockpodium van Nederland en heb ik zo'n 50 concerten hier gezien waarvan het publiek bestond uit zwart en haar (dus was er altijd goeie (h)airco aanwezig). Het enige verschil met vanavond is dat een deel daarvan plaatsmaakt voor de paganfolk-scene en dat men zit. Ik niet, ik sta. Het balkon heeft een Star Trek-opstelling waar je tevens de zaal kunt overzien. We zijn blij met ons Neerlandsch L.E.A.F. op het welverdiende podium in het voorprogramma. Eigenlijk stellen zij met hun muzikale niveau nooit teleur, al zal de band vanavond divers ontvangen worden omdat het grootste deel van het publiek nog geen kennis heeft gemaakt met deze verlichte subtiele folkvibes. (foto: Bram van Diemen)

Sinds enige tijd is de band opgeleafed met Koen van Egmond maar ook ex-bandlid Fieke van der Hurk vult deze avond aan, wat de harten van de...

Lon Snow | 01 november 2013 | Reacties
A Memory of Light - Robert Jordan - Brandon Sanderson

Het Einde is gekomen. Op 8 Januari kwam de conclusie van een reis die ruim 22 jaar geleden begon. 14 boeken, 4,056,130 woorden en 2 schrijvers kwamen eraan te pas.

Het laatste boek van “The Wheel of Time” serie is er.

Ik heb het uit. Het was, ja, wat zeg je van zo’n boek? Het was in ieder geval de bekende achtbaan van emoties. Hieronder wat meningen met zo min mogelijk spoilers.

“A Memory of Light” is het ultieme deel in Robert Jordan’s epische saga. Jordan zelf heeft het niet meer mogen meemaken. Hij overleed in 2007. Brandon Sanderson kreeg de eervolle taak Jordan’s ideeen en notities uit te werken tot wat uiteindelijk de drie laatste boeken werden.

Voor de fans is het een moment van gemengde gevoelens. Eindelijk komen we te weten of onze held Rand slaagt in zijn strijd. Da’s mooi. Maar...

Guido | 28 januari 2013 | Reacties
Bloed & Eer - Brad Winning

Wat krijg je als je sex, drugs en rock & roll in een fantasy-setting mixt met het detective-genre? Dan krijg je Bloed & Eer van Brad Winning (die overigens verdomd goede gelijkenissen vertoont met Alex de Jong).

Sylvestre Curare is de persoon waar het in dit boek om draait. Vroeger was hij een kapitein van het Perdusiaanse leger, maar nu is hij privé-detective. Doordat hij een nogal losbandig leven leidt met veel drank en prostituees, krijgt hij niet zoveel werk meer en verdient hij bij als uitsmijter bij een sjiek bordeel.

Als hij plotseling ontdekt dat hij een dochter heeft, die ook nog eens een klus voor hem heeft, staat z’n wereld helemaal op z’n kop. Haar kind wordt verkocht aan slavenhandelaren en hij moet het kind voor haar opsporen.

Als Sylvestre op onderzoek uitgaat begeeft hij zich al snel in een wespennest van moord, verraad, corruptie en intriges. Overal waar hij komt lijkt hij...

Ivo | 29 december 2012 | Reacties

Schatten uit de Schaduw

Als je van fantasy houdt, zijn dingen als geschiedenis en archeologie dan ook leuk? Meestal kom je in de geschiedenisboeken droge feitelijke kost tegen en bij archeologie is vaak nog veel onduidelijk. De enige verhalen uit de geschiedenis zijn de verhalen die de boeken hebben gehaald.

Zeker bij archeologische vondsten weet je vaak niet wat voor verhaal erachter schuil gaat. Maar met het boek Schatten uit de Schaduw is daar verandering in gekomen. 11 archeologische vondsten, die in en om de stad Groningen zijn gedaan, hebben in dit boek een verhaal gekregen.

De oudste vondst, een vuurstenen werktuig, dateert van zo'n 12.000 jaar geleden. Van elke...

Ivo | 02 februari 2012 | Reacties

omnia_tivoli

Het is altijd een beetje vreemd om een review te schrijven over een bevriende band: aan de ene kant ben ik natuurlijk hartstikke bevooroordeeld, want het zijn vrienden, en aan de andere kant super kritisch, want het zijn vrienden. Uiteraard ga ik wel een poging doen om zo eerlijk mogelijk te schrijven wat ik van deze avond vond…

Het kan niemand ontgaan zijn dat Omnia een roerige periode achter de rug heeft met veel band- en crew wisselingen. Dat soort dingen zijn nooit leuk, maar vaak kan het een band wel weer nieuwe energie geven. Juist omdat je oude dingen opnieuw moet bekijken en nieuwe mensen weer nieuwe energie meebrengen. Ik was dus heel erg benieuwd naar dit optreden in een club: nieuwe mensen, nieuw concept…...

Coca | 20 januari 2012 | Reacties

Omnia logo - Foto door Jolanda van Tuijl

In de afgelopen 6 á 7 jaar heb ik Omnia regelmatig zien spelen, gemiddeld 1 keer per jaar. Op diverse beurzen en evenementen, maar voornamelijk op Castlefest. Alleen had ik nog nooit een compleet optreden van ze gezien!

Maar afgelopen zaterdag was het dan zover. Omnia trad op in de Goudse Schouwburg, met de World of Omnia Theatertour en ik mocht daar bij zijn. De grote zaal met 813 plaatsen was tot aan de nok toe uitverkocht. Volgens Omnia de grootste theatershow die ze...

Ivo | 25 januari 2011 | Reacties

X-Files poster

Afgelopen dinsdag ben ik naar de film "X-Files: I want to believe" geweest. Deze film is de tweede film die op basis van de populaire TV-serie is gemaakt. Vooraf is er minder ruchtbaarheid aan gegeven dan aan de eerste film. Niet zo vreemd, want deze film is ook een stuk minder commercieel dan de eerste.

Ten eerste is de serie zelf al ruim 3 jaar afgelopen, dus leeft het ook minder onder de mensen. Daarnaast hebben de makers beloofd dat de film qua verhaal zou lijken op The X-Files zoals het in de beginperiode was. Ook zou het verhaal niet draaien om aliens en complottheorieën. Kortom, een thriller met paranormale elementen en waarschijnlijk het meest interessant voor de fans.

Het verhaal speelt zich...

Ivo | 29 augustus 2008 | Reacties

Mysticfair 2008

Afgelopen zaterdagmiddag was ik aanwezig op de Mysticfair, een Fantasy/Gothic/Medieval evenement dat voor de eerste keer werd georganiseerd. Het weer liet het niet toe dat er een gedeelte buiten was, dus bijna alles stond binnen, verdeeld over 3 hallen van Ahoy. Alles was ruim van opzet, waardoor meteen opviel dat het er nog niet echt druk was.

Er stonden in de eerste 2 hallen voornamelijk marktkramen met in 1 hal wat LARP-stands. Ook zag ik daar Abe de Verteller en er liep wat entertainment rond. In de laatste hal was het kinderhoekje, de catering en het grote podium. Deze laatste hal was duidelijk veel te groot voor de zaken die er in stonden, en de combinatie van kinderspeelplaats en optredens van diverse bands, waaronder gothic/metal vond ik nogal vreemd.

Al met al was het eigenlijk gewoon een...

Ivo | 21 juli 2008 | Reacties

The Witcher

Hier is die dan, mijn eerste review voor 4GM. In een vereniging ter promotie van fantasy horen fantasygames natuurlijk ook niet te ontbreken. The Witcher is er zo een, een oude stijl single player RPG zonder multiplayer, maar met een uiterst diepe verhaallijn.

Het is een game van een Poolse studio, genaamd CD Projekt en wordt uitgegeven door Atari.

Verhaal

In het verhaal zul je op het eerste gezicht niet veel nieuws zien, je speelt...

Anoniem | 13 januari 2008 | Reacties

Image

Op de Elf Fantasy beurs stond het videogame bedrijf Codemasters met hun nieuwe tot in de Tolkien details uitgewerkte MMORPG. Wie kent de wereldberoemde game World Of Warcraft niet inmiddels. Miljoenen mensen wereldwijd betreden dagelijks deze digitale fantasy wereld en werken daar online samen met groepen om moeilijke quests op te lossen. Het begrip MMORPG(Massive Multipyplayer Online RPG) is dan ook geen onbekend begrip meer voor de meesten. Zo heeft het bedrijf Turbine ook een MMORPG gemaakt, maar dan voor LOTR. Dit geheel volgens de regels van Tolkien die gelden voor Middle Earth.

Wij van 4GM als Middle-Earth specialisten kregen ook een gratis 10 daagse reis Eriador in Middle Earth aangeboden. In eerste instantie leek mij dit geen goed plan. Toen ik de...

Daniel | 26 juni 2007 | Reacties