Nederlands fantastisch genre zit in de lift

De prijswinnaars bij het Gala van het Fantastische Boek - Bart Treuren

Afgelopen zaterdag vond het eerste Gala van het Fantastische Boek plaats in Den Bosch. Er waren vooraf sessies met schrijvers, lezers en fans. De awardceremonie zelf trok een volle zaal met bijna 400 aanwezigen. Na de awardceremonie was er nog een feest tot in de late uurtjes.

De winnaar van de Paul Harland Prijs uit iets meer dan 200 inzendingen was Erik Heiser, met zijn verhaal "Mevrouw Rosenbaum vecht tegen de duivel". De debuutprijs ging naar Jacqueline Weers, de NCSF Premie naar Marco Knauff en de Feniksprijs was voor Nieske Lindelauf - den Heijer.

Het gaat steeds beter met het fantastische genre in Nederland. De Stichting ter Bevordering van het Fantastische Genre maakte op het gala bekend dat vanaf 2016 de Paul Harland Prijs verandert in de Harland Awards. Daarin zal o.a. de Harland Award voor de beste fantastische roman (2.500 euro) worden uitgereikt. De Harland Awards zullen het begin vormen van de Week van het Fantastische Boek, waarin fantasy, sciencefiction en horror- en magisch realistische romans centraal zullen staan.

Daarnaast komt er een educatieprogramma voor schrijvers, de Harland Workshops. Ook gaat de stichting bekende auteurs uit het buitenland naar Nederland halen. De eerste auteur is Jeff Vandermeer, wiens boek Vernietiging bij Querido is verschenen. Hij zal op 27 februari door auteur Thomas Olde Heuvelt geïnterviewd worden en zijn boeken signeren in het Amsterdamse American Book Centre.

In het najaar zullen ook nog de Hebban Fantasy Awards (publieksprijs) en de Hebban Fantasy Debuutprijs (gejureerde prijs) worden uitgereikt. Hebban is een boekensite en lezerscommunity voor Nederland en Vlaanderen.

De organisatie van de Paul Harland Prijs geeft het stokje door aan een nieuw team. Tijdens het gala werd afscheid genomen van de oude organisatie. In het bijzonder van Martijn Lindeboom, zoals je in onderstaande video kunt zien! Je kunt hem o.a. kennen van Hebban, krijgsmeester Qu'Mar Ti-jin en boeken als Schatten uit de Schaduw.

Advertentie

Tags: 

Ivo