CeltCast: Community Radio

CeltCast: Community Radio

Een ruime week geleden is het nieuwe online radiostation CeltCast live gegaan. Op CeltCast zul je voornamelijk Celtic, Viking, Folk & Folk inspired music kunnen horen. Het station is opgericht door Alex en Arjan, daarnaast heeft CeltCast ook al een bandscout.

CeltCast wordt gemaakt vanuit Nederland, maar is internationaal gericht. In eerste instantie op Europa, maar omdat er non-stop muziek wordt gedraaid is er interesse uit de hele wereld.

Je kunt CeltCast beluisteren via de officiële website, ShoutCast en sinds kort ook via TuneIn. Dus op de meeste systemen en apparaten is CeltCast te horen!

Om CeltCast nog wat beter aan je te kunnen introduceren hebben we een schriftelijk interview gedaan met de oprichters van CeltCast, dit kun je hieronder in z’n geheel lezen. Wat vind jij ervan dat er een nieuw radiostation bij is gekomen? Welke muziek hoor jij het liefst bij een station als CeltCast? Laat het weten in de reacties!

Met welk doel is CeltCast opgericht?

Alex: Het station is opricht uit liefde voor de muziek.

Ik wilde graag iets terug doen voor alles wat de muzikanten ons (gezin) de afgelopen jaren hebben gebracht. Het plezier op de festivals, onderweg of thuis, de energie om klussen op te pakken waar ik dacht geen puf voor te hebben, het dansen met mijn dames voor het podium, in de woonkamer en zelfs in het openbaar, de ontroering, de verdieping en de humor! Maar het mooiste geschenk is nog wel de interesse die onze dochters nu ook hebben ontwikkeld voor het zelf maken van muziek. Ze spelen Keltische harp, piano en harmonium, maar kijken al verder naar Bohdran en gitaar.

Muziek heeft iets magisch. Het kan je zo diep raken of vervoeren. Die magie wil ik graag delen met zoveel mogelijk mensen en geef daarvoor graag een groot podium aan de bands en artiesten.

Arjan: Uiteraard geldt voor mij ook dat de liefde voor muziek, die ik al van jongs af aan voel, een drijvende kracht is achter de wens om een bijdrage te leveren aan de scene. Muziek heeft invloed op alle aspecten van mijn leven, en daar ben ik de muzikanten die dat verzorgen heel dankbaar voor. Maar daarnaast wil ik graag het gevoel van gemeenschap dat ik voel binnen de folkscene aanspreken. Ik denk, we denken, dat we ons radiostation kunnen inzetten om deze gemeenschap te versterken en uit te breiden, zodat er nog meer muziek gemaakt en gedeeld kan worden en er meer mensen van kunnen meegenieten. Dat is ook de gedachte achter de toevoeging “Community Radio” aan de naam van het station.

Voor welke doelgroep is CeltCast?

We willen eigenlijk niet echt denken in doelgroepen. Op de festivals zie je dat mensen uit alle hoeken en lagen van de samenleving kunnen komen om te genieten. De muziek zoals in onze playlist heeft iets oers, iets aanstekelijks. Iets dat men niet meer voorgeschoteld krijgt in de 'mainstream media', maar dat wel direct aanslaat wanneer men zich er even voor openstelt.

Iedereen is dus van harte welkom: muzikanten, producenten, organisatoren èn luisteraars. Als ze dan even komen kijken, hopen we dat het klikt en ze vaker terug komen.

Richt CeltCast zich op de hele wereld, of meer luisteraars in Europa?

We hebben Engels gekozen als voertaal, om voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te zijn. Met Europa als thuisbasis lag het voor de hand, dat daar de meeste luisteraars vandaan zouden komen, maar om te zeggen dat we ons daar uitsluitend op richten zou niet kloppen. We zeggen niet voor niets “around the clock, across the globe.” Op dit moment is Nederland ruim in de meerderheid als we kijken naar de herkomst van luisteraars, gevolgd door Duitsland, Engeland en Amerika, maar tot ons grote genoegen blijken we zelfs ook mensen te bereiken in verre landen als Ecuador, Japan, India en Australië! In dat laatste land is op dit moment onze scout, Bob, bezig om bands te vinden, die in Europa nog onbekend zijn.

Welke (soorten) muziek en bands zijn er te horen bij CeltCast?

Celtic, Viking, Folk & Folk inspired music is hoe wij het omschrijven. Nu is Folk een breed begrip met stromingen als Nordfolk, Balkan Folk, Bretonse Folk en in zeker zin ook sommige 'Gypsy' muziek. Toch kunnen we muziek als die van Euzen niet passeren. We zoeken de muziek vooral op gevoel uit en stemmen veel onderling af. Rode draad is de positieve energie en het acoustische geluid.

De grote namen uit de festival wereld komen voorbij, zoals Rapalje, Faun, Omnia, Cesair, Sowulo, Trolska Polska, Virelai, AmmA, Shantalla en Harmony Glen, maar we draaien ook de wat minder bekende bands uit een vergeten verleden, afgelegen streken of die juist nog heel hard aan de weg aan het timmeren zijn. Het is geweldig om reacties en vragen te krijgen, omdat luisteraars via ons station kennis maken met bands als EMIAN, Instinkt, Lunasa, Tevenn en Sylvain Barou of ook eens de oude Clannad (1973!) of Mark Knopfler solo horen.

Via welke kanalen is CeltCast te beluisteren?

We werken hard aan het aanbieden van vele opties. Momenteel kunnen mensen meegenieten via de player op de site, de plug-in op Facebook en de TuneIn en RadioTuna apps voor de tablets en mobieltjes.

Wordt er alleen non-stop muziek gedraaid, of is/komt er ook een programmering?

Op dit moment is er non-stop muziek, zelfs nog zonder jingles, maar daar wordt aan gewerkt. :-)

We hebben nagedacht over specifieke shows en een tijdsgebonden indeling, maar als station dat wereldwijd te beluisteren is, is er nooit echt sprake van 'avond' of een ander tijdstip. We willen ook in de gaten blijven houden of ons publiek er wel behoefte aan heeft. Op dit moment krijgen we juist complimenten over de 'lekker afwisselende muziek', dus concentreren we ons eerst op de basis.

Als er een programmering is of komt, worden dat dan ook non-stop programma's met een bepaald thema of komen er ook gepresenteerde programma's? (Al dan niet live)

Beide zijn mogelijk, hoewel we er dan wel de tijd voor zullen moeten vinden om dat goed voor te bereiden. Vanwege de aard van de zender zal ook alles in het Engels moeten worden uitgezonden. Voor de nabije toekomst is het waarschijnlijker dat we aanvullend materiaal, als opgenomen interviews of verslagen, los van de stream zullen presenteren op de website. Maar wie weet wat de toekomst, of hulp vanuit de scene ons zal brengen...

Zien jullie andere soortelijke stations als concurrentie?

Nee. We geloven oprecht dat er plaats is voor meerdere stations met elk hun eigen karakteristiek. Het is juist goed als je als luisteraar de keuze hebt om af te stemmen op waar je op dat moment behoefte aan hebt. Hoe meer, hoe liever, zou ik zeggen, zodat de artiesten een zo groot mogelijk podium hebben. Wij kijken ondertussen hoe we zelf kunnen groeien vanuit eigen kracht.

Waarin gaat CeltCast zich onderscheiden t.o.v. andere soortgelijke radiostations?

Wij hebben gekozen voor een stream met 100% muziek. Geen reclames tussendoor, geen gebabbel. We kunnen daar toe besluiten, omdat we hebben gekozen zelf de royalties te betalen aan BUMA/STEMRA en SENA. Zo zijn we niet afhankelijk van een provider die van ons wil profiteren.

Daarnaast is betrokkenheid voor ons echt een kernwaarde. Wij willen een “voor en door de scene” radiostation. Wij willen iedereen, zowel de luisteraars als de artiesten, uitnodigen en aanmoedigen om mee te denken met ons.

Heeft CeltCast geld nodig om te kunnen bestaan?

Absoluut! Maar dat brengen we zelf op, zodat we als 'niet-bedrijfsmatig' te boek staan. Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar voor nu hebben we het er graag voor over, om de vrijheid te hebben onze eigen beslissingen te kunnen nemen.

Kunnen luisteraars bijdragen aan CeltCast?

Nou, financieel hoeft dus niet, maar als je ons wilt steunen, graag! Deel het station met je vrienden. Schrijf een mooi stuk over een concert, album of festival en wie weet kunnen we dat dan publiceren. Misschien heb je wel het lef om een band te gaan interviewen. Ga creatief helemaal los op ons logo als je wilt. Alle vormen van artistieke bijdragen worden gewaardeerd! Ook staan we altijd open voor tips over nieuwe muziek en goede ideeën.

Met de ondertitel van het station 'Community Radio' willen we ook aangeven, dat het station iets is voor èn door de luisteraars. Door samen te werken als bands, luisteraars en organisatoren kunnen we groeien als geheel.

Wat voor activiteiten kunnen we de komende tijd van CeltCast verwachten?

We bouwen op dit moment aan de uitbreiding van "ons" repertoire en we maken tijd vrij voor interviews, recensies en verslagen van events, maar in ons achterhoofd broeien al nieuwe, grote ideeën, die we gaan opbouwen met hulp van de community. So stay tuned...

Advertentie

Tags: 

Ivo