Nieuws

Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction?

Heb jij er weleens over nagedacht om fantasy of sciencefiction te gaan schrijven? Of ben je er al mee bezig? Of heb je het geprobeerd, maar lukte het niet?

Waarschijnlijk heb je dan wel wat aan het boek “Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction?”. Dit is het eerste Nederlandstalige boek dat volledig over het schrijven van fantasy en sciencefiction gaat. Het is geschreven door Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande en wordt uitgegeven door Atlas Contact.

Martijn en Debbie zijn redacteur van de site...

Ivo | 22 oktober 2015 | Reacties
Castlefest 2014

Het is nog maar een paar weekjes tot Castlefest 2015, maar wij blikken als opwarmertje nog even terug op 2014!

Afgelopen editie waren we erg druk met de live regie van de Forest Stage omdat het de eerste keer was dat we ook op een livestream uitzonden. Daarom hebben we geen reportage kunnen maken, maar is er een Castlefest aftermovie en hebben we diverse shorts kunnen maken.

Vorig jaar zijn er ook heel wat supergoede foto's gemaakt door onze fotograaf. De collectie van Castlefest 2014 kun je bekijken via deze link.

Dit jaar gaan we ook de livestream verzorgen en is er een groot LED-scherm naast de Forest Stage waarop onze beelden ook te zien zullen zijn!

Er zijn verschillende ideeën over de Bastaard reportage en/of live presentatie voor de bands op de Forest Stage. Hoe dat precies loopt zie je vanzelf op de livestream:...

Ivo | 16 juli 2015 | Reacties
Castlefest presents: Myth and Magic

Goed nieuws over de Belgische editie van Castlefest vandaag. Organisator Mark van der Stelt heeft met een post op Instagram de naam, datum en locatie van Castlefest België bekend gemaakt!

Het evenement heet Castlefest presents: Myths and Magic en het vindt plaats in het eerste weekend van september 2016. Dat is dus 3 en 4 september. De locatie is Kasteel Leeuwergem in de buurt van Zottegem.

Zet het dus maar vast in je agenda, of meld je aan voor het Facebook-evenement. We zijn heel benieuwd wat er allemaal in het programma komt, maar we weten haast wel zeker dat...

Ivo | 10 juli 2015 | Reacties
De deelnemers van 'De slimste Elf - "You know nothing, John Snow" quiz'

Eind april waren we op bezoek bij Elfia Haarzuilens. De dag begon met regenbuien, maar daar lieten wij ons niet door uit het veld slaan. En blijkbaar was het weer ook geen probleem voor de andere bezoekers, want het was erg druk!

Daniel zette z'n quizmaster hoedje op om voor de allereerste keer de 'De slimste Elf - "You know nothing, John Snow" quiz' te presenteren! De winnaar van de quiz kreeg als prijs een originele Ned Stark hanger, gesponsord door The Fantasy Shop.

Perry stond opnieuw op wacht bij de slagboom om ieders paspoort te controleren en alleen de juiste personen Elfia binnen te laten. Verder nog heel veel fijne sfeerbeelden van het festival.

Ivo | 01 juni 2015 | Reacties
Archeon Midwinter Fair 2014

Dit jaar was het thema van de Archeon Midwinter Fair: Viking Invasion. Daniel en Perry gingen een wedstrijd met elkaar aan, wie in 10 minuten de beste Viking outfit kon krijgen.

En Erik? Die kwam op de fair Aletta tegen...

Ivo | 31 mei 2015 | Reacties
Fantasy Worlds - Duinrell

Een fantasy evenement in een pretpark, dat kan best leuk zijn. Eind maart was er voor het eerst het evenement Fantasy Worlds in Duinrell.

Wij namen een kijkje bij het nieuwe evenement. Het weer zat zeker niet mee, maar Daniel en Erik hebben zich nog best vermaakt.

Ivo | 31 mei 2015 | Reacties
Castlefest België

Amai zeg! Deze week kwam er bij het Bastaard kantoor een pakketje uit de lucht vallen, gedropt door een langsvliegende phoenix. In het pakketje zat zulk bijzonder en heet nieuws, dat we het niet kunnen laten om het met je te delen.

Het lijkt erop dat de organisatie van Castlefest een evenement soortgelijk aan Castlefest gaat organiseren in België! Naam en locatie zijn nog niet bekend. We hebben regelmatig contact met een inside kuchende elf in een dwergenpak, dus bij meer nieuws is Bastaard de eerste met aanvullende info.

Wat zal er anders zijn ten opzichte van Castlefest? Wij denken dat er sowieso een frietkot zal zijn en een kraampje met Luikse knobiwafels. Natuurlijk moeten er diverse soorten speciaalbiertjes te halen zijn en is de eerste wickerman een grote uitvoering van Manneken Pis. Maar dit is natuurlijk slechts speculatie.

Qua artiesten denken we bijvoorbeeld aan Rastaban, EmBRUN, diverse...

Bastaard Redactie | 30 april 2015 | Reacties
Summer Darkness

Slecht nieuws voor de fans van dark underground muziek en lifestyle. Summer Darkness is na 12 edities opgehouden te bestaan. Het jaarlijkse festival in de zomer in de binnenstad van Utrecht keert niet meer terug.

De organisatie van Summer Darkness schrijft in hun aankondiging, dat het "verhaal" van het festival wel verteld is en dat het niet meer kan groeien of worden vernieuwd. Ook traden te vaak dezelfde bands op en er stonden te weinig nieuwe bands op om het programma van dit festival vernieuwend te houden.

De organisatie van Summer Darkness geeft het vuur graag door aan een nieuwe generatie.

Nu Summer Darkness er niet meer is, betekent dit dat er een gat is ontstaan qua festivals? Zou er iets nieuws...

Ivo | 04 april 2015 | Reacties
Fantasy Worlds - Duinrell

Heb je al zin gekregen in het nieuwe evenementenseizoen? Ook zo balen dat je altijd moet wachten tot Elfia, het eerste grote buitenevenement van het jaar? Vanaf nu is er een nieuw buitenevenement dat eerder plaatsvindt dan Elfia: Fantasy Worlds.

Het wordt nog leuker, want Fantasy Worlds is in attractiepark Duinrell in Wassenaar. Speciaal voor Fantasy Worlds gaat Duinrell eerder open en kun je dus ook alle attracties in met je outfit. Niks leuker om een Orc in de achtbaan te zien of bijvoorbeeld een Elfje in de splash.

Behalve het pretpark is er natuurlijk vanalles te zien en te doen. Kraampjes, entertainment, muziek. Er is een balfolkworkshop en je kunt o.a. de bands Accordzéâm, Asynje, Red Herring en El Peppah gaan zien. Je kunt dus ook dansen als je daar zin in hebt! Misschien heb je ook nog zin om een apart...

Ivo | 25 maart 2015 | Reacties
Faun - Eurovisie Songfestival

Morgenavond vinden de Duitse voorrondes voor het Eurovisie Songfestival plaats. Faun is een van de artiesten die kans maakt om Duitsland te mogen vertegenwoordigen op het songfestival in mei! Ze doen mee met twee nummers, die ze speciaal voor het songfestival hebben aangepast: "Hörst du die Trommeln" en "Abschied".

Faun doet mee omdat Duitsland van oudsher een traditie heeft met folkmuziek en gedichten. Omdat ze hier veel inspiratie uit hebben gehaald voor hun muziek vinden ze het dan ook heel passend om Duitsland te kunnen vertegenwoordigen op het songfestival.

Maar zover is het nog niet. Morgenavond vanaf 20:15u wordt bepaald of Faun of een van de andere 7 deelnemers Duitsland mag gaan vertegenwoordigen. Het is allemaal live te zien op de zender ARD.

Wil je alvast een voorproefje? Hieronder staat een filmpje van de repetities, met flamethrowers, dus die eerste punten zijn al binnen!

...

Ivo | 04 maart 2015 | Reacties
De prijswinnaars bij het Gala van het Fantastische Boek - Bart Treuren

Afgelopen zaterdag vond het eerste Gala van het Fantastische Boek plaats in Den Bosch. Er waren vooraf sessies met schrijvers, lezers en fans. De awardceremonie zelf trok een volle zaal met bijna 400 aanwezigen. Na de awardceremonie was er nog een feest tot in de late uurtjes.

De winnaar van de Paul Harland Prijs uit iets meer dan 200 inzendingen was Erik Heiser, met zijn verhaal "Mevrouw Rosenbaum vecht tegen de duivel". De debuutprijs ging naar Jacqueline Weers, de NCSF Premie naar Marco Knauff en de Feniksprijs was voor Nieske Lindelauf - den Heijer.

Het gaat steeds beter met het fantastische genre in Nederland. De Stichting ter Bevordering van het Fantastische Genre maakte op het gala bekend dat vanaf 2016 de Paul Harland Prijs verandert...

Ivo | 11 februari 2015 | Reacties
Castlefest Winter Party

Afgelopen zaterdag vond de eerste editie van de Castlefest Winter Party plaats in poppodium de Vorstin in Hilversum. Nu is bekend geworden dat de Winter Party gaat verhuizen naar het bekende Castlefest-terrein op Landgoed De Keukenhof in Lisse!

De volgende editie zal 2 dagen duren en zal nog in dit jaar plaatsvinden. Schrijf deze data maar vast in je agenda: 19 en 20 december 2015

Ivo | 10 februari 2015 | Reacties
12 Monkeys

Ken je de film Twelve Monkeys (1995) nog? De zender SyFy heeft er nu de serie 12 Monkeys van gemaakt. Gezien de cult-status die deze film bij veel mensen heeft, zou je kunnen denken dat dit alleen maar fout kan gaan. Maar de serie krijgt tot nu toe zeer positieve recensies.

Ook in deze serie is James Cole de hoofdpersoon. In 2043 heeft een virus een groot deel van de wereldbevolking uitgeroeid. James Cole wordt terug gestuurd in de tijd, naar 2015, om deze epidemie te voorkomen.

TV-release in Nederland: Nog niet bekend

Ivo | 07 februari 2015 | Reacties
Gala van het Fantastische Boek

Aanstaande zaterdag is er naast de Castlefest Winter Party nog een ander belangrijk evenement: Het Gala van het Fantastische Boek! Het gala wordt voor het eerst georganiseerd voor fantasy-, science fiction- en horrorschrijvend Nederland en vindt plaats in Den Bosch.

Een rode loper met daarop schrijvers, uitgevers, lezers, fans en vele andere belanghebbenden. Daarna het gala met o.a. de uitreiking van de Paul Harland Prijs en "een geheimzinnige en spectaculaire onthulling van de grootste ontwikkeling die de fantastische literatuur in jaren heeft doorgemaakt". Wat zou dat kunnen zijn??? Het gala wordt gepresenteerd door Singha Samwel.

In de middag vooraf aan het gala is er nog een uitgebreid programma dat voor...

Ivo | 04 februari 2015 | Reacties
Michiel de Ruyter

Binnenkort gaat een film over een van de bekendste zeehelden van Nederland in premiére: Michiel de Ruyter (Engelse titel: The Admiral). De film vertelt het verhaal over de belangrijkste zeeslagen van Michiel de Ruyter, tegen de Engelsen. Daarnaast speelde er in die tijd, halverwege de 17e eeuw, ook heel veel politiek. Nederland was toen een republiek, maar er was toen veel discussie tussen republikeinen en Oranjegezinden over het landsbestuur. Hierdoor raakt Michiel de Ruiter ook verwikkeld in politieke complotten en samenzweringen.

Michiel de Ruyter wordt vertolkt door Frank Lammers. Andere bekende Nederlandse acteurs in deze film zijn o.a. Rutger Hauer, Derek de Lint en Tygo Gernandt. Koning Charles II van Engeland wordt gespeeld door Charles Dance, die je kunt kennen uit Game of Thrones als Tywin...

Ivo | 17 januari 2015 | Reacties
Karmaflow: The Space Opera Videogame

Dit weekend wordt de puzzle/platform indiegame Karmaflow: The Space Opera Videogame gelanceerd op Steam. Deze game is in 2012 geïnitieerd als een afstudeerproject door Ivo van Dijk. Samen met 12 medestudenten aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU), is de game verder ontwikkeld.

Karmaflow vertelt het verhaal van de karmakeeper die langs verschillende werelden reist. Op elke wereld is er een bewaker die is belast met een groot conflict. Om die conflict op te lossen praat de karmakeeper met de bewaker en andere belangrijke personen in die wereld. Uiteindelijk beslist de karmakeeper wat er gebeurt met die wereld en de bewoners daarvan.

Muziek speelt een hele belangrijke rol in deze game. Het Metropole Orkest...

Ivo | 14 januari 2015 | Reacties
Game of Thrones: The Exhibition

Goed nieuws voor de Game of Thrones fans! De internationale tentoonstelling komt namelijk opnieuw langs in Nederland. De tentoonstelling is vernieuwd, bezoekers krijgen nu een meer interactieve ervaring.

Zo kun je je bij je favoriete "huis" aansluiten, de muur beleven met de Oculus Rift en er zijn activiteiten rond de meest choquerende gebeurtenissen uit de eerste 4 seizoenen. Daarnaast worden er allerlei kledingstukken, wapens en andere attributen uit alle seizoenen (dus ook seizoen 5!) vertoond.

De eerste tentoonstelling was in mei 2013 in de Amsterdamse Posthoornkerk te zien. De nieuwe tentoonstelling zal...

Ivo | 12 januari 2015 | Reacties
Logo Robodock 2012

Vandaag kwam er sinds lange tijd weer een nieuwsbrief uit van Robodock. Robodock was een kunst en technologie festival, dat in 2012 voor het laatst werd georganiseerd.

In deze nieuwsbrief wordt gehint op het presenteren van "een knetterend nieuw project" van Robodock in het voorjaar van 2016. Zou er misschien een nieuwe editie van het Robodock festival komen? Of zal het een ander soort project zijn?

Het zou heel tof zijn als er weer een Robodock festival wordt georganiseerd! We zijn nu al benieuwd naar een volgende update. Het is al bekend dat er sowieso een crowdfunding voor het nieuwe project gaat komen.

In de nieuwsbrief van vandaag werd ook de film "Robonights" gepresenteerd. Deze film is een uitgebreid verslag van Robodock 2012:

Ivo | 19 december 2014 | Reacties
Star Wars Episode VII - The Force Awakens

Ja hoor! De eerste trailer van de zevende Star Wars film!

Niemand minder dan Star Trek revalidator J.J. Abrams zal deze film regisseren. Interessant dat nu beide reeksen door dezelfde regisseur gemaakt worden, iets wat nog niet is voorgekomen in de geschiedenis en wat menig fan en filmmaker achter zijn naam zou willen hebben.

Alle helden uit de oudere reeksen keren terug, Mark Hamill als Luke Skywalker, Carrie Fisher als Princess Leia en Harrison Ford als Han Solo. Voor de trouwe fans die weten dat Carrie Fisher en Mark Hamill inmiddels zelf de omvang hebben gekregen van Jabba the Hut, geen paniek! Het zal zich volgens CinemaBlend zo'n 30 jaar na the Return of the Jedi afspelen. Dit geeft ze een beetje speling met de overtollige kilo's.

Het is nog even wachten alvorens we de film kunnen zien, maar iets zegt me dat we nog heel veel materiaal gepresenteerd krijgen...

Daniel | 29 november 2014 | Reacties
CeltCast: Community Radio

Een ruime week geleden is het nieuwe online radiostation CeltCast live gegaan. Op CeltCast zul je voornamelijk Celtic, Viking, Folk & Folk inspired music kunnen horen. Het station is opgericht door Alex en Arjan, daarnaast heeft CeltCast ook al een bandscout.

CeltCast wordt gemaakt vanuit Nederland, maar is internationaal gericht. In eerste instantie op Europa, maar omdat er non-stop muziek wordt gedraaid is er interesse uit de hele wereld.

Je kunt CeltCast beluisteren via de officiële website, ShoutCast en sinds kort ook via TuneIn. Dus op de meeste systemen en apparaten is CeltCast te horen!

Om CeltCast nog wat beter aan je te kunnen introduceren hebben we een schriftelijk interview gedaan met de oprichters van CeltCast, dit kun je hieronder in z’n geheel lezen. Wat vind jij ervan dat er een nieuw...

Ivo | 04 november 2014 | Reacties

Pagina's