Coca, waar ben je nou? Volle kracht vooruit! Op naar Eindhoven!

Substantial Sorrow bij Elfia Arcen - Foto: Jeroen Rood

De laatste dag op kantoor ingebouwd tussen dozen en porto’s. Daarna gaan we op weg naar Eindhoven en is het al bijna tijd om de deuren van het Spellenspektakel open te gooien voor het publiek! Misschien heb ik er dit jaar nog wel meer zin in dan vorig jaar, omdat ik nu beter weet wat me te wachten staat. De sfeer was vorig jaar super goed! Samen met een geweldige crew en deelnemers die er helemaal voor gingen hebben we met elkaar gezorgd dat ik een weekend lang alleen maar vrolijke gezichten heb gezien. En natuurlijk was het beschikken over zo’n enorme hal super tof…leuk als ie leeg is, maar nog leuker om hem steeds voller te zien worden, met als toppunt natuurlijk boordevol spelspelende bezoekers.

Natuurlijk is er tussen Castlefest en het Spellenspektakel ook nog van alles gebeurd. Om een paar dingen te noemen…met Substantial Sorrow hebben we een aantal leuke optredens gehad. Voor mij was het heel erg leuk om weer terug te keren naar de Hank Highland Games. Daar speelden we vroeger altijd met de Kelten zonder Grenzen en dat was altijd erg leuk! Dit jaar deelden we een tent met Seed en Abe de Verteller. Op zich een super leuke combinatie…die werd aangevuld door al het geluid dat van rondom kwam. We hadden namelijk een prachtige plek in het midden, maar daardoor was het wel erg moeilijk om tegen al het geluidsgeweld om ons heen op te boksen. Links van ons de Sassenachs versterkt op het hoofdpodium, achter ons het zoetgevooisde stemgeluid van Wout Zijlstra die van alles riep over het wel of niet soepele verloop van het werpen van boomstammen, grote gewichten loden kogels en aan alle kanten liepen er pipes ’n drumm bands die deelnamen aan de competitie. Zulke bijzondere bijgeluiden hebben we nog nooit gehad…

Substantial Sorrow reisde ook af naar het verre zuiden om op de Elf Fantasy Fair in Arcen te spelen. Voor mij altijd een leuk soort thuiskomst, omdat ik een paar jaar voor Elf Fantasy heb gewerkt. In een weekend vol met regen hebben we bizar veel geluk gehad met het weer en het al onze optredens door droog weten te houden. Dat klinkt altijd een beetje zeurderig en ik ben ook echt geen held als het op regen aan komt, hoor! Ik smelt er een beetje van. Muzikanten kijken daar altijd heel erg naar omdat het ook invloed heeft op de instrumenten en meestal niet op al te positieve wijze. Ik kan best tegen een buitje, ik vind het niet leuk, maar ik kan er best tegen. Mijn harp kan absoluut een stuk minder goed tegen vocht. Dus het was dubbel geluk! Op zondag openden we de dag op het hoofdpodium en het was echt super tof om te zien hoeveel mensen zich al in alle vroegte voor het podium hadden verzameld om samen met ons van het koffie concert te genieten!

(Video door: Don Bakhuizen)

Lars van Seed heeft ons het hele weekend bijgestaan met de woeste ritmes en dat gaf de optredens zeker een bijzonder tintje. Bovendien als je weet dat we van te voren een beetje overleg hebben gehad, maar dat zowel het publiek als de muzikanten een absolute primeur beleefden op zaterdag! En zoals dat vaak gaat, gegrepen door het enthousiasme van dag 1, besloot ook Thomas Biesmeijer (Cesair) een paar nummers met ons mee te spelen! Toen er ook nog een slipje op het podium werd gegooid en ik een epische pose met de ukelele aan kon nemen, was het rock ’n roll gevoel compleet. Heel veel dank aan deze mannen om onze meisjesband aan te vullen!!!

Met de Kelten zonder Grenzen was het even wat rustiger, omdat Lies met zwangerschapsverlof was. Ondertussen is ze bevallen van een geweldige woeste dochter, Ronja. We zijn al langzaam weer bezig met de eerste Keltenplannen te maken, maar eerst mag Lies in alle rust even wennen aan de drukte van haar nieuwe gezin. Ook Violet heeft even een pauze, omdat Hester een half jaar naar Zweden is vertrokken om daar viool te studeren! Dat is iets wat ze al heel lang wilde doen en nu was het moment eindelijk daar. Ik ben heel benieuwd met wat voor nieuwe tunes ze terug komt. Ik kan sowieso niet wachten om weer lekker te mogen gaan spelen met allebei deze bands!!! Want opeens zo’n bandpauze is wel heel erg gek en een beetje leeg.

Dus eigenlijk heb ik een heel rustige tijd achter de rug? nee joh! Waar ergens ruimte komt aan de ene kant, komt er meteen weer drukte van de andere kant. We zijn de afgelopen paar maanden heel hard bezig geweest met het Spellenspektakel. Er komen nóg meer uitgevers dan vorig jaar. Een aantal nieuwe grote namen, zoals koninklijk Jumbo die Queen games mee neemt, maar ook het Indieplein is weer goed gevuld! Ik vind het echt super leuk dat juist ook kleine, soms net beginnend en alleen in het bezit van een proto type, uitgevers de kans krijgen om hun spel te demonstreren. Ik sta er elke keer weer van te kijken hoeveel er in de Benelux gebeurt op het gebied van spellen!

Dus ik zeg: op naar Eindhoven! Maar we zijn nog niet op weg naar Eindhoven en er gaan zeker nog geen deuren open, want voor het zo ver is moet er nog van alles gebeuren…morgen begint met de ronde van Nederland om van alles op te halen, gevolgd door de uitreiking van Speelgoed van het jaar en wordt afgesloten door zo snel mogelijk een tas inpakken. Maar vanaf nu blijft alles in een soort stroomversnelling, zo gaat dat altijd bij evenement. Ik weet nu al dat het volgende moment dat ik even rustig zit ná het Spellenspektakel is. Dus ik stap in deze achtbaan en geniet ervan!

Advertentie

Tags: 

Coca